Newsletter

Świeto pieczonego ziemniaka

2014-10-23

Co można zrobić z ziemniaka ? O, ho! Mówiąc najprościej: sto różnych różności.                                    Kartoflankę, do innych zup dodatki, miskę kopytek, patelnię frytek, ziemniaczane płatki.
A jeszcze (lizać palce!) placki smażone na smalcu – nie?
I te super ziemniaki w mundurkach z gorącą, chrupiącą skórką,
wyciągnięte z popiołu, z ogniska, gdy mgły się snują dookoła i iskra pryska.
A my z ziemniaka robimy prosiaka, hipopotama, królika, krowę:
cztery zapałki się wtyka, ogon i rogi z drucika, oczy jarzębinowe,
uszy z liści jesiennych ozdobią głowę. I gotowe.”

          

Treść wiersza Hanny Łochockiej posłużył za przyczynek do zorganizowania w naszej szkole zabawy z ziemniakiem w roli głównej. Ziemniak, był bowiem uczestnikiem i elementem w każdej konkurencji sportowej, która odbyła się na boisku szkolnym przy Zespole Szkół w Lędzinach -Goławcu oraz głównym daniem (pod różnymi postaciami). Wróciliśmy do zapomnianej tradycji pieczenia ziemniaków w popiele. Niektórzy po raz pierwszy mieli możliwość zasmakować tego specjału. Uczniowie w czasie tego dnia mieli możliwość zapoznać się z historią ziemniaka, nazewnictwem funkcjonującym w innych regionach oraz sposobami jego przyrządzania, który gości na każdym polskim stole. Z prac rzeźbiarskich uczniów powstała wspaniała wystawa zwierzątek, potworów, zabawnych stworów, które dzięki wyobraźni młodych twórców zyskały nowe „życie”.

Wszyscy dobrze się bawili, zwłaszcza, że dla wielu była to niespodzianka przygotowana przez Samorząd Uczniowski. Szkoła to nie tylko siedzenie w ławkach, podczas dobrej zabawy też wiele można się nauczyć.

810dsc_0470.jpg
dsc_0623.jpg
dzisiaj: 19 kwietnia 2024
imieniny:
Leontyny, Tymona
Nagrody i wyróżnienia
ISO
Stawiamy na jakość
Najwyższa jakość
Polecamy
zamknij
Wyślij kartkę